Οι δείκτες (PISA, επιχειρηματικότητας, καινοτομίας) και εμείς

Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία

Written by Vagelis Papakonstantinou

13/12/2019

Στο σημερινό παγκοσμιοποιημένο, ιντερνετικό περιβάλλον υπάρχει κάτι που λέγεται soft power για τα κράτη (και soft law για τη νομική επιστήμη, αλλά αυτό το θέμα δεν είναι του παρόντος).

Με αυτό νοείται, σε αδρές γραμμές, η εικόνα που έχει η παγκόσμια κοινότητα για ένα κράτος: Θεωρείται δημοκρατικό ή μη; Ευνομούμενο; Λειτουργούν τα δικαστήρια; Η Αστυνομία; Το Δημόσιο; Τα Πανεπιστήμια και η εκπαίδευση; Έχει πρόβλημα τρομοκρατίας; Ασφάλειας; Και, περαιτέρω: Είναι φιλικό στην επιχειρηματικότητα; Καινοτόμο; Κράτος υπηρεσιών ή προϊόντων; Ανταγωνίζεται σε προστιθέμενη αξία (επειδή δηλαδή τα προϊόντα ή οι υπηρεσίες του είναι μοναδικά) ή σε κόστος (επειδή έχει χαμηλά εργατικά);

Πως επηρεάζουν όλα αυτά εμάς; Οι πολύ μέτριοι δείκτες μας σε όλες τις μετρήσεις (εκπαίδευσης, καινοτομίας, επιχειρηματικότητας) δημιουργούν ή ανανεώνουν το ελληνικό στερεότυπο, ότι δηλαδή εκτός από τουρισμό δεν είμαστε καλοί για τίποτ’ άλλο.

Απαντήσεις στις παραπάνω ερωτήσεις έχει, λιγότερο ή περισσότερο, καθένας μας για τα περισσότερα (ή, έστω, τα μεγαλύτερα) κράτη του κόσμου. Μπορεί να μην είναι λεπτομερείς, μπορεί να μην είναι καν τεκμηριωμένες, όμως απαντήσεις έχει καθένας μας μέσα στο μυαλό του πχ. για τη Γερμανία, την Ιταλία, το Βέλγιο, τις ΗΠΑ, την Κίνα, τη Ρωσία ή την Ιαπωνία.

Η αντικειμενικότητα, αν δηλαδή αυτές οι εντυπώσεις είναι αληθινές ή όχι, δεν έχει καμία σημασία – αυτό ακριβώς θέλω να πω με αυτό εδώ το κείμενο, ότι η εντύπωση είναι που μετρά ανεξαρτήτως πως δημιουργήθηκε και αν πράγματι ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Ακόμα και σε ανώτατα επίπεδα λήψης αποφάσεων, για μια επένδυση ή για μια στρατηγική συνεργασία, πρόσβαση στην αλήθεια θα έχουν μόνο λίγα άτομα, ο χειριστής της υπόθεσης και η ομάδα του. Όμως οι αποφάσεις παίρνονται από συλλογικά, απρόσωπα όργανα και εκεί το τι κουβαλά καθένας στο κεφάλι του, πριν καν ανοίξει τον φάκελο μπροστά του, έχει ήδη καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την τελική του απόφαση.

Οι δείκτες επομένως έχουν μεγάλη σημασία. Είναι ένας άμεσος τρόπος δημιουργίας ή επιβεβαίωσης του στερεότυπου που καθένας μας κουβαλά μέσα του για τους άλλους. Αν, για παράδειγμα, θεωρούμε τους Κορεάτες καινοτόμους και δούμε ότι στις πρώτες θέσεις πατεντών παγκοσμίως βρίσκεται η Κορέα τότε νιώθουμε δικαιωμένοι και ανανεώνουμε τις προκαταλήψεις μας για άλλα δέκα χρόνια, παρότι πίσω από αυτήν την πρωτιά κρύβεται κυρίως μια μόνο εταιρεία, η Samsung. Ομοίως, αν θεωρούμε τις Σκανδιναβικές κοινωνίες πρότυπα και δούμε ότι τα σχολεία τους αρίστευσαν στους δείκτες PISA, τότε θεωρούμε την θέση μας τεκμηριωμένη και σωστή – παρότι στην Σουηδία και στην Φινλανδία δεύτερο κόμμα είναι οι  ακροδεξιοί και στην Νορβηγία συγκυβερνούν οι ακροδεξιοί του Μπρέιβικ.

Πως επηρεάζουν όλα αυτά εμάς; Οι πολύ μέτριοι δείκτες μας σε όλες τις μετρήσεις (εκπαίδευσης, καινοτομίας, επιχειρηματικότητας) δημιουργούν ή ανανεώνουν το ελληνικό στερεότυπο, ότι δηλαδή εκτός από τουρισμό δεν είμαστε καλοί για τίποτ’ άλλο. Προσωπικά πιστεύω ότι αυτή η εντύπωση είναι  λανθασμένη, επειδή αγνοεί τις μεγάλες βελτιώσεις που έχουν επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια.

Όμως, πως να το πεις αυτό σε «ξένους», όταν θα έχουν πάντα να σου απαντήσουν «Και τότε γιατί τα πάτε τόσο χάλια στις μετρήσεις;». Χρειάζεται επομένως προσοχή, και επικεντρωμένη προσπάθεια, ώστε να βελτιωθούν οι δείκτες της χώρας – επειδή, ακόμα και την εποχή του ίντερνετ, ισχύει αυτό που μας μάθαιναν οι γιαγιάδες μας, ότι δηλαδή καλύτερα να σου βγει το μάτι, παρά το όνομα. 

Related Articles

Related

Η επιθυμία δεν ισοδυναμεί με βεβαιότητα

Στοιχεία και δεδομένα από μελέτες που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα, από την Τράπεζα της Ελλάδος, την Ελληνική Στατιστική Αρχή κ.α., αναδεικνύουν το μέγεθος της οικονομικής καταστροφής που έχει επιφέρει η πανδημία μέχρι σήμερα στη χώρα μας. Οι ίδιες μελέτες αναφέρονται σε προσδοκίες ανάκαμψης τα δυο επόμενα έτη με την προγραμματισμένη πλέον διανομή του εμβολίου. Αντιλαμβανόμαστε όλοι, λοιπόν, ότι τη δεδομένη στιγμή η βιομηχανία θα μπορούσε να στηρίξει την ελληνική οικονομία. Η βιομηχανία δεν στηρίζει μόνο την οικονομία αλλά και την εθνική μας βιωσιμότητα. Ο Παναγιώτης Κονδύλης αναφέρει, στο σύγγραμμα του Γεωπολιτικές και στρατηγικές παράμετροι ενός ελληνοτουρκικού πολέμου, και συμφωνώ απόλυτα μαζί του, ότι «η λύση του προβλήματος της εθνικής βιωσιμότητας, όχι σε λογιστική, αλλά σε παραγωγική βάση, αποτελεί προϋπόθεση για την άσκηση σοβαρής εξωτερικής πολιτικής. Οι εθνικοί πόροι πρέπει να αντιμετωπιστούν με γεωπολιτικά και στρατηγικά κριτήρια, όχι ως αριθμητικοί «δείκτες»: το 1% του εθνικού εισοδήματος που προέρχεται από την άνοδο του τουρισμού δεν είναι το ίδιο με το 1% που δίνει μια σύγχρονη εξοπλιστική βιομηχανία».

read more

Οι Έλληνες είναι ένας πολύ εργατικός λαός, που τον έχει συνθλίψει η πρωτόγονη οικονομία του

To έλλειμμα ανταγωνιστικότητας και εξωστρέφειας οφείλεται στην έλλειψη κεφαλαίων για επένδυση σε branding και απόκτηση μεριδίου αγοράς, χαμηλή καινοτομικότητα προϊόντων, μικρό όγκο παραγωγής ανά προϊόν και περιορισμένα footprints στις ξένες αγορές.
Τα ανωτέρω προβλήματα έρχεται να επιβεβαιώσει και πρόσφατη δημοσίευση στοιχείων του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στο Λονδίνο, από τα οποία προκύπτει πως οι ελληνικές εξαγωγές ελαιόλαδου έχουν υποχωρήσει στην τέταρτη θέση, με τις τρεις πρώτες να τις καταλαμβάνουν η Ισπανία και η Ιταλία, βασικοί παραγωγοί ελαιόλαδου, και η Γερμανία που δεν έχει παράδοση στο συγκεκριμένο προϊόν. Και εύλογα θα αναρωτηθεί κανείς, που στο καλό βρίσκουν οι Γερμανοί το ελαιόλαδο! Προφανώς, επειδή οι Έλληνες παραγωγοί, δεν μπορούν να ελέγξουν μεγάλες αγορές, οι Γερμανοί το αγοράζουν σε τιμές χονδρικής από την Ελλάδα και δίνοντας του υπεραξία το εξάγουν σε αγορές που ελέγχουν αυτοί.

read more

Ο κομβικός ρόλος των ελληνικών τραπεζών καταλύτης στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης

Ο οικονομικός και παραγωγικός ιστός μια χώρας είναι ένα συναρπαστικό εργαλείο, κατασκευασμένο από εκατομμύρια κομμάτια τα οποία, μαγικά και με προφανώς αόρατο τρόπο, συναντώνται μεταξύ τους. Δεν υπάρχει κάποιος διευθυντής ορχήστρας και εκείνοι που προσπάθησαν να ρυθμίσουν και να διευθύνουν μια οικονομία με διάφορες παρεμβάσεις τους, απέτυχαν.

read more
Follow Us

Γράψου στη λίστα φίλων!