27.4 C
Athens
Wednesday, June 29, 2022

Και έτσι εγένετο το EpiDexia

Ήταν μια χειμωνιάτικη Τετάρτη απόγευμα, αν θυμάμαι...

Ταξίδι στην Κεντροδεξιά με πηδάλιο την Ηθική και μηχανές την Λογική και το “Μέτρον Άριστον”

Σε μια εποχή που οι λέξεις έχουν χάσει το νόημά τους, που αυτονόητα δεν υπάρχουν, είναι επιβεβλημένη η αντίδραση, σε όσα στερούνται στοιχειώδους λογικής δεχόμενα το ιδεοληπτικό ουτοπικό - απαλλαγμένο από τον δυστοπικό του τελικά κι εν τοις πράγμασι χαρακτήρα- ως μονόδρομο.

EpiDexia.blog: Ένα νέο blog για την Κεντροδεξιά

Το Επί Δεξιά είναι μια πλατφόρμα ανταλλαγής κεντροδεξιών απόψεων. Για εμάς, τη συντακτική ομάδα, η κεντροδεξιά σήμερα χαρακτηρίζεται από λογική, ηθική και μεσότητα, περίπου ως εξής: Λογική, με την έννοια της παράθεσης επιχειρημάτων, Ηθική, λαμβάνοντας υπόψη ότι ζούμε στην Ελλάδα, και, Μεσότητα, επειδή απεχθανόμαστε τα άκρα.

Προσφυγική κρίση και μετανάστευση: Προκλήσεις για την Κεντροδεξιά

EditorialsΠροσφυγική κρίση και μετανάστευση: Προκλήσεις για την Κεντροδεξιά
Γιάννης Γουμενόπουλος
Γιάννης Γουμενόπουλος
Ο Γιάννης Γουμενόπουλος σπούδασε νομικά, με ειδίκευση στη κοινωνιολογία του δικαίου και στο συνταγματικό δίκαιο στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στο Πανεπιστήμιο του Trento στην Ιταλία. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του έλαβε ακαδημαϊκά βραβεία αριστείας από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών και το Ιταλικό Ινστιτούτο. Μετά τις σπουδές του, κατείχε θέσεις υψηλού επιπέδου σε αρκετές ελληνικές εταιρείες στους τομείς των πωλήσεων, του μάρκετινγκ, του στρατηγικού σχεδιασμού και της προστασίας δεδομένων.

Σε όλη την Ευρώπη τα κεντροδεξιά κόμματα, που υπήρξαν το προπύργιο της ιδέας της ευρωπαϊκής ενοποίησης, είναι αντιμέτωπα με τη στροφή ψηφοφόρων τους σε αυταρχικά εθνικιστικά μορφώματα του παρελθόντος. Από τη συγκεκριμένη μετατόπιση ψηφοφόρων δεν είναι μόνο η μοίρα των μεμονωμένων ηγετών ή ακόμη και συγκεκριμένων κεντροδεξιών κομμάτων που θα καθορισθεί, αλλά και η ικανότητα αυτών των κομμάτων να συνεχίσουν τον ιστορικό τους ρόλο και την εξασφάλιση της συνταγματικής τάξης στις χώρες τους.

Η «Ευρώπη», όπως την γνωρίζουμε, ήταν μια δημιουργία κεντροδεξιών κομμάτων και τα αποτελέσματα για αυτήν θα είναι μοιραία εάν τα κεντροδεξιά κόμματα δεν αποδείξουν ότι μπορούν να κατακτήσουν τις σοβαρές προκλήσεις που τα απειλούν.

Μια από αυτές τις προκλήσεις είναι η ανησυχία για τη μετανάστευση (η οποία τελικά περιλαμβάνει και το θέμα της εθνικής ταυτότητας), που ενισχύει εκλογικά – και σε ορισμένες περιπτώσεις φέρνει στην εξουσία – πολιτικές δυνάμεις εχθρικές προς τη δημοκρατία και την ελευθερία. Κεντρικό στοιχείο της αυξανόμενης δημοτικότητας αυτών των διαφορετικών και επικίνδυνων πολιτικών δυνάμεων και φαινομένων είναι η αυξανόμενη πεποίθηση ότι τα σύνορα έχουν γίνει πολύ ευάλωτα, ότι τα κράτη δέχονται πάρα πολλούς μετανάστες (είτε μέσω νόμιμων είτε παράνομων καναλιών) και ότι οι μετανάστες δεν αφομοιώνονται αρκετά  γρήγορα και αποτελεσματικά από τους πολιτισμούς υποδοχής.

Ενώ ο αριθμός των παράνομων μεταναστών στην Ευρώπη έχει μειωθεί σημαντικά από το χρονικό διάστημα  της προσφυγικής κρίσης του 2015-16, οι παρατεταμένες συνέπειες της, δηλαδή η αίσθηση ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είχαν χάσει τον έλεγχο, αλλά και η απαισιοδοξία για την ικανότητα των ευρωπαϊκών κοινωνιών να ενσωματώσουν τόσους πολλούς νεοφερμένους, έχουν επηρεάσει βαθιά την πολιτική στην Ευρώπη σήμερα. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Ευρωβαρομέτρου του 2019 οι Ευρωπαίοι θεωρούν τη μετανάστευση τo πιο σημαντικό ζήτημα που αντιμετωπίζει η ΕΕ σήμερα.

Για να διασφαλιστεί λοιπόν ότι αυτά τα επικίνδυνα μορφώματα δεν θα αποκτήσουν εξουσία και δε θα υπονομεύσουν τόσο τους δημοκρατικούς θεσμούς των ίδιων των χωρών τους όσο και την Ευρωπαϊκή Ιδέα γενικότερα, είναι απαραίτητο να μειωθεί το πολιτικό κόστος της μετανάστευσης για τα κεντροδεξιά κόμματα. Εάν οι ηγέτες των κεντροδεξιών πολιτικών κομμάτων αγνοήσουν ή απορρίψουν τις ανησυχίες των λαών τους για τη μετανάστευση θα χάσουν έδαφος από επικίνδυνες λαϊκίστικες ακροδεξιές κινήσεις. Τι πρέπει να κάνουν;

Η συζήτηση αυτή, που δεν είναι εύκολη και έχει ήδη ξεκινήσει παγκοσμίως, ελπίζουμε ότι θα είναι μια από τις πολλές που θα γίνουν στο νέο μας blog για την Κεντροδεξιά, το EpiDexia.blog. Στόχος του είναι η ανάλυση πολιτικής και θεωρίας από την σκοπιά του μέσου κεντροδεξιού πολίτη. Κατά τη γνώμη μου στο θέμα της μετανάστευσης τα κεντροδεξιά πολιτικά κόμματα οφείλουν να αφουγκραστούν τις αγωνίες των ψηφοφόρων τους, αλλά και των ψηφοφόρων του κέντρου, οι οποίοι δεν έγιναν ξαφνικά εθνικιστές ακροδεξιοί επειδή ανησυχούν για το μεταναστευτικό, και να δώσουν λύσεις. Η κεντροδεξιά έχει σε αυτές τις ύποπτες ημέρες που διανύουμε το ιστορικό καθήκον να πορευτεί με τις διαχρονικές αξίες του κράτους δικαίου που σημαίνει ταυτόχρονα και σεβασμό στις διεθνείς συνθήκες. Σεβασμό που δυστυχώς κάποια κράτη, τα οποία είναι και από τους πρωτεργάτες της δημιουργίας του προβλήματος,  δεν έχουν καμία πρόθεση να επιδείξουν.

Άλλα άρθρα

Αναζητήστε βάσει tag:

Δημοφιλή άρθρα