Σε όλη την Ευρώπη τα κεντροδεξιά κόμματα, που υπήρξαν το προπύργιο της ιδέας της ευρωπαϊκής ενοποίησης, είναι αντιμέτωπα με τη στροφή ψηφοφόρων τους σε αυταρχικά εθνικιστικά μορφώματα του παρελθόντος. Από τη συγκεκριμένη μετατόπιση ψηφοφόρων δεν είναι μόνο η μοίρα των μεμονωμένων ηγετών ή ακόμη και συγκεκριμένων κεντροδεξιών κομμάτων που θα καθορισθεί, αλλά και η ικανότητα αυτών των κομμάτων να συνεχίσουν τον ιστορικό τους ρόλο και την εξασφάλιση της συνταγματικής τάξης στις χώρες τους.

Η «Ευρώπη», όπως την γνωρίζουμε, ήταν μια δημιουργία κεντροδεξιών κομμάτων και τα αποτελέσματα για αυτήν θα είναι μοιραία εάν τα κεντροδεξιά κόμματα δεν αποδείξουν ότι μπορούν να κατακτήσουν τις σοβαρές προκλήσεις που τα απειλούν.

Μια από αυτές τις προκλήσεις είναι η ανησυχία για τη μετανάστευση (η οποία τελικά περιλαμβάνει και το θέμα της εθνικής ταυτότητας), που ενισχύει εκλογικά – και σε ορισμένες περιπτώσεις φέρνει στην εξουσία – πολιτικές δυνάμεις εχθρικές προς τη δημοκρατία και την ελευθερία. Κεντρικό στοιχείο της αυξανόμενης δημοτικότητας αυτών των διαφορετικών και επικίνδυνων πολιτικών δυνάμεων και φαινομένων είναι η αυξανόμενη πεποίθηση ότι τα σύνορα έχουν γίνει πολύ ευάλωτα, ότι τα κράτη δέχονται πάρα πολλούς μετανάστες (είτε μέσω νόμιμων είτε παράνομων καναλιών) και ότι οι μετανάστες δεν αφομοιώνονται αρκετά  γρήγορα και αποτελεσματικά από τους πολιτισμούς υποδοχής.

Ενώ ο αριθμός των παράνομων μεταναστών στην Ευρώπη έχει μειωθεί σημαντικά από το χρονικό διάστημα  της προσφυγικής κρίσης του 2015-16, οι παρατεταμένες συνέπειες της, δηλαδή η αίσθηση ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είχαν χάσει τον έλεγχο, αλλά και η απαισιοδοξία για την ικανότητα των ευρωπαϊκών κοινωνιών να ενσωματώσουν τόσους πολλούς νεοφερμένους, έχουν επηρεάσει βαθιά την πολιτική στην Ευρώπη σήμερα. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Ευρωβαρομέτρου του 2019 οι Ευρωπαίοι θεωρούν τη μετανάστευση τo πιο σημαντικό ζήτημα που αντιμετωπίζει η ΕΕ σήμερα.

Για να διασφαλιστεί λοιπόν ότι αυτά τα επικίνδυνα μορφώματα δεν θα αποκτήσουν εξουσία και δε θα υπονομεύσουν τόσο τους δημοκρατικούς θεσμούς των ίδιων των χωρών τους όσο και την Ευρωπαϊκή Ιδέα γενικότερα, είναι απαραίτητο να μειωθεί το πολιτικό κόστος της μετανάστευσης για τα κεντροδεξιά κόμματα. Εάν οι ηγέτες των κεντροδεξιών πολιτικών κομμάτων αγνοήσουν ή απορρίψουν τις ανησυχίες των λαών τους για τη μετανάστευση θα χάσουν έδαφος από επικίνδυνες λαϊκίστικες ακροδεξιές κινήσεις. Τι πρέπει να κάνουν;

Η συζήτηση αυτή, που δεν είναι εύκολη και έχει ήδη ξεκινήσει παγκοσμίως, ελπίζουμε ότι θα είναι μια από τις πολλές που θα γίνουν στο νέο μας blog για την Κεντροδεξιά, το EpiDexia.blog. Στόχος του είναι η ανάλυση πολιτικής και θεωρίας από την σκοπιά του μέσου κεντροδεξιού πολίτη. Κατά τη γνώμη μου στο θέμα της μετανάστευσης τα κεντροδεξιά πολιτικά κόμματα οφείλουν να αφουγκραστούν τις αγωνίες των ψηφοφόρων τους, αλλά και των ψηφοφόρων του κέντρου, οι οποίοι δεν έγιναν ξαφνικά εθνικιστές ακροδεξιοί επειδή ανησυχούν για το μεταναστευτικό, και να δώσουν λύσεις. Η κεντροδεξιά έχει σε αυτές τις ύποπτες ημέρες που διανύουμε το ιστορικό καθήκον να πορευτεί με τις διαχρονικές αξίες του κράτους δικαίου που σημαίνει ταυτόχρονα και σεβασμό στις διεθνείς συνθήκες. Σεβασμό που δυστυχώς κάποια κράτη, τα οποία είναι και από τους πρωτεργάτες της δημιουργίας του προβλήματος,  δεν έχουν καμία πρόθεση να επιδείξουν.

Σχετικά Άρθρα

Πρώτο έτος λειτουργίας του Επί Δεξιά: Απολογισμός

Πρώτο έτος λειτουργίας του Επί Δεξιά: Απολογισμός

Αυτές τις μέρες κλείνουμε ένα έτος λειτουργίας του Επί Δεξιά ιστολογίου μας. Το Επί Δεξιά ξεκίνησε αρχές του 2020 για να καλύψει ένα (εικαζόμενο τότε, όμως τελικά πραγματικό όπως αποδείχτηκε στην πράξη) κενό στην κεντροδεξιά θεωρία και ανάλυση. Μπορεί η χώρα να κυβερνάται, με επιτυχία μέχρι σήμερα, από κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι οι ιδέες και οι πολιτικές της κεντροδεξιάς δεν θα πρέπει να αποτελούν αντικείμενο ανάλυσης και συζήτησης. Αν θέλετε, είναι αυτή ακριβώς η αδράνεια των προηγούμενων δεκαετιών που οδήγησε στην θεωρητική υπεροχή της αριστερής ιδεολογίας στην Ελλάδα μέχρι σήμερα. Πως τα πήγαμε, λοιπόν, κατά το πρώτο έτος λειτουργίας μας; Στο τέλος του πρώτου εξαμήνου κάναμε μια πρώτη αποτίμηση. Η συνέχεια, παρά τα σκαμπανεβάσματα του κορωνοϊού, εξακολούθησε το ίδιο καλή. Συνολικά, κατά τη γνώμη μας τα αποτελέσματά μας ήταν εξαιρετικά:

read more
Η μετριοπαθής Ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά – υπό μορφή Συχνών Ερωτήσεων (FAQ)

Η μετριοπαθής Ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά – υπό μορφή Συχνών Ερωτήσεων (FAQ)

Εν μέσω εκλογικών, υγειονομικών και τόσων άλλων κρίσεων νομίζω ότι είναι σκόπιμο να ξεκαθαρίσουμε τα βασικά ώστε ο διάλογος να πάει παραπέρα: Τι σημαίνει Κεντροδεξιά σήμερα; Ποια είναι η ιδεολογία της; Ποια η διαφορά της από άλλες ιδεολογίες της Δεξιάς; Ποια είναι η διαφορά της από την Αριστερά;

Όλα αυτά υπό τη μορφή Συχνών Ερωτήσεων (Frequently Asked Questions) – κάποιες δίνονται εδώ, οι υπόλοιπες στο νέο κείμενό μου στο Επί Δεξιά blog μας!

read more
25 κείμενα, 20.000 likes, 1.000 shares: Απολογισμός πρώτου εξαμήνου του EpiDexia.blog

25 κείμενα, 20.000 likes, 1.000 shares: Απολογισμός πρώτου εξαμήνου του EpiDexia.blog

Πριν έξι περίπου μήνες, αρχές του 2020, ξεκινήσαμε το Επί Δεξιά blog μας. Μια παρέα φίλων με κοινό ιδεολογικό παρονομαστή αποφασίσαμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας δημιουργώντας ένα ιστολόγιο για την κεντροδεξιά. Στόχος του από την αρχή ήταν να αποτελέσει μια «πλατφόρμα ανταλλαγής κεντροδεξιών απόψεων», όπου για εμάς, τη συντακτική ομάδα, η κεντροδεξιά σήμερα χαρακτηρίζεται από «λογική, ηθική και μεσότητα». Καθώς επομένως κλείσαμε το πρώτο εξάμηνο λειτουργίας του EpiDexia.blog, και επειδή ο απολογισμός και η διαρκής επαναξιολόγηση αποτελούν βασικά χαρακτηριστικά του κεντροδεξιού τρόπου σκέψης, ορίστε τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου λειτουργίας μας.

read more

Γράψου στη λίστα φίλων!

Ακολουθήστε μας