Αυτές τις μέρες κλείνουμε ένα έτος λειτουργίας του Επί Δεξιά ιστολογίου μας. Το Επί Δεξιά ξεκίνησε αρχές του 2020 για να καλύψει ένα (εικαζόμενο τότε, όμως τελικά πραγματικό όπως αποδείχτηκε στην πράξη) κενό στην κεντροδεξιά θεωρία και ανάλυση. Μπορεί η χώρα να κυβερνάται, με επιτυχία μέχρι σήμερα, από κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι οι ιδέες και οι πολιτικές της κεντροδεξιάς δεν θα πρέπει να αποτελούν αντικείμενο ανάλυσης και συζήτησης. Αν θέλετε, είναι αυτή ακριβώς η αδράνεια των προηγούμενων δεκαετιών που οδήγησε στην θεωρητική υπεροχή της αριστερής ιδεολογίας στην Ελλάδα μέχρι σήμερα.

Το Επί Δεξιά, επομένως, έχει στόχο την υποστήριξη, ή και τη συν-διαμόρφωση, ενός κεντροδεξιού τρόπου σκέψης (και πράξης) στην Ελλάδα (και στην Ευρώπη) σήμερα. Όπου, για εμάς, για τη Συντακτική του Ομάδα, η κεντροδεξιά σήμερα χαρακτηρίζεται από λογική, ηθική και μεσότητα.Λογική, με την έννοια της παράθεσης επιχειρημάτων, Ηθική, λαμβάνοντας υπόψη ότι ζούμε στην Ελλάδακαι Μεσότητα, επειδή απεχθανόμαστε τα άκρα. Αν επομένως έπρεπε να δώσουμε μια πολύ σύντομη απάντηση στο ερώτημα «Τι είναι Κεντροδεξιά σήμερα», θα λέγαμε ότι είναι η μετριοπαθής, Ευρωπαϊκή Δεξιά. Περισσότερες όμως πληροφορίες, υπό τη μορφή ερωτο-απαντήσεων, μπορεί κανείς να βρει και εδώ.

Πως τα πήγαμε, λοιπόν, κατά το πρώτο έτος λειτουργίας μας; Στο τέλος του πρώτου εξαμήνου κάναμε μια πρώτη αποτίμηση. Η συνέχεια, παρά τα σκαμπανεβάσματα του κορωνοϊού, εξακολούθησε το ίδιο καλή. Συνολικά, κατά τη γνώμη μας τα αποτελέσματά μας ήταν εξαιρετικά:

 • Καθόλη τη διάρκεια του έτους δημοσιεύαμε ένα τουλάχιστον νέο κείμενο την εβδομάδα, έκτασης κατά μέσο όρο χιλίων (1000) λέξεων.
 • Καθένα από τα κείμενά μας συγκέντρωσε κατά μέσο όρο στο facebook, που ήταν η προτιμώμενη πλατφόρμα επικοινωνίας με το κοινό μας:
  • περισσότερα από 1000 likes,
  • περισσότερα από 40 shares,
  • περισσότερα από 60 σχόλια.
 • Η αρχική συντακτική μας ομάδα μεγάλωσε με νέους συνεργάτες.

 

Δηλαδή, κατά το πρώτο έτος λειτουργίας του το Επί Δεξιά κατάφερε να πετύχει περισσότερες από 50.000 αναγνώσεις των κειμένων του!

 

Και η συνέχεια; Είναι δύσκολο να κάνει κανείς σχέδια την εποχή του κορωνοϊού, όπου το απίθανο έχει κανονικοποιηθεί και το απρόοπτο έχει γίνει πλέον ο κανόνας. Σε κάθε όμως περίπτωση αυτά δεν αποκλείουν τα σχέδια, που άλλωστε είναι το μόνο που γενικά μπορεί να κάνει ο άνθρωπος για το μέλλον. Έτσι λοιπόν για το 2021 θα επιθυμούσαμε και θα εργαστούμε προς τις εξής κατευθύνσεις:

 • Αύξησης των κειμένων, δηλαδή του ρυθμού δημοσίευσής τους,
 • Αύξησης του αριθμού των μελών της συντακτικής ομάδας, και δημιουργίας ομάδας συνεργατών,
 • Βελτίωσης της αναγνωρισιμότητας του Επί Δεξιά,
 • Οργάνωσης εκδηλώσεων, αμέσως μόλις επιτραπούν,
 • Προετοιμασία εκδόσεων, έντυπων αυτή τη φορά, στα αντικείμενα ενδιαφέροντος του Επί Δεξιά.

Το 2021 αποτελεί για την Ελλάδα ταυτόχρονα επετειακό έτος και σταυροδρόμι. Κοιτώντας πίσω της με σεβασμό έχει πλέον τη δυνατότητα να κάνει φιλόδοξα σχέδια για το μέλλον, παρά τις σοβαρές προκλήσεις και την, ίσως εχθρική και πάντως δύσβατη, διεθνή συγκυρία. Τηρουμένων φυσικά των αναλογιών η Συντακτική Ομάδα του Επί Δεξιά θεωρεί ότι αντίστοιχα ισχύουν και για το ιστολόγιό μας: Κοιτώντας με ευγνωμοσύνη το, σύντομο, παρελθόν του και την εξαιρετική υποδοχή και υποστήριξη που έλαβε από το κοινό του, είναι πλέον σε θέση να σχεδιάσει με φιλοδοξία για το μέλλον, παρά το όποιο αρνητικό κλίμα και τις αντίξοες συνθήκες.

 

Σχετικά Άρθρα

Η μετριοπαθής Ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά – υπό μορφή Συχνών Ερωτήσεων (FAQ)

Η μετριοπαθής Ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά – υπό μορφή Συχνών Ερωτήσεων (FAQ)

Εν μέσω εκλογικών, υγειονομικών και τόσων άλλων κρίσεων νομίζω ότι είναι σκόπιμο να ξεκαθαρίσουμε τα βασικά ώστε ο διάλογος να πάει παραπέρα: Τι σημαίνει Κεντροδεξιά σήμερα; Ποια είναι η ιδεολογία της; Ποια η διαφορά της από άλλες ιδεολογίες της Δεξιάς; Ποια είναι η διαφορά της από την Αριστερά;

Όλα αυτά υπό τη μορφή Συχνών Ερωτήσεων (Frequently Asked Questions) – κάποιες δίνονται εδώ, οι υπόλοιπες στο νέο κείμενό μου στο Επί Δεξιά blog μας!

read more
25 κείμενα, 20.000 likes, 1.000 shares: Απολογισμός πρώτου εξαμήνου του EpiDexia.blog

25 κείμενα, 20.000 likes, 1.000 shares: Απολογισμός πρώτου εξαμήνου του EpiDexia.blog

Πριν έξι περίπου μήνες, αρχές του 2020, ξεκινήσαμε το Επί Δεξιά blog μας. Μια παρέα φίλων με κοινό ιδεολογικό παρονομαστή αποφασίσαμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας δημιουργώντας ένα ιστολόγιο για την κεντροδεξιά. Στόχος του από την αρχή ήταν να αποτελέσει μια «πλατφόρμα ανταλλαγής κεντροδεξιών απόψεων», όπου για εμάς, τη συντακτική ομάδα, η κεντροδεξιά σήμερα χαρακτηρίζεται από «λογική, ηθική και μεσότητα». Καθώς επομένως κλείσαμε το πρώτο εξάμηνο λειτουργίας του EpiDexia.blog, και επειδή ο απολογισμός και η διαρκής επαναξιολόγηση αποτελούν βασικά χαρακτηριστικά του κεντροδεξιού τρόπου σκέψης, ορίστε τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου λειτουργίας μας.

read more
Το φάσμα του προβλήματος – Ποιού προβλήματος, όμως;

Το φάσμα του προβλήματος – Ποιού προβλήματος, όμως;

Τα γεγονότα στον Έβρο κατέδειξαν το πλήρες φάσμα του προβλήματος που τρώει τα σωθικά της ελληνικής κοινωνίας. Ποιό είναι όμως αυτό το πρόβλημα και ποιά πολιτικά γυαλιά το βλέπουν καλύτερα; Στην σημερινή κρίση φοριούνται τρία βασικά πολιτικά γυαλιά, αυτά της ακροδεξιάς, βεβαίως, της αριστεράς, και, ναι, της κεντροδεξιάς. Αναλόγως τα γυαλιά, αντίστοιχο και το πρόβλημα. Αναλόγως την ποιότητα του φακού, αντίστοιχο και το φάσμα του προβλήματος. Ποιού προβλήματος όμως; […] Η κεντροδεξιά, ως άμεσο πρόβλημα αντιλαμβάνεται το μεταναστευτικό, τόσο σε κοινωνικό, εθνικό και γεωπολιτικό επίπεδο, όσο και ευρύτερα σε επίπεδο κοσμοθεωρίας. Δεν εστιάζει στους μετανάστες ως πρόσωπα. Ως πρόσωπα είναι επί της αρχής καλοδεχούμενα. Μέσα από τα γυαλιά της κεντροδεξιάς, η εκθετική ενίσχυση του μεταναστευτικού ρεύματος υπονομεύει καταρχήν τη συνοχή της ελληνικής κοινωνίας. Και η υπονόμευση της κοινωνικής συνοχής αποτελεί σαφώς πρόβλημα.

read more

Γράψου στη λίστα φίλων!

Ακολουθήστε μας