25 κείμενα, 20.000 likes, 1.000 shares: Απολογισμός πρώτου εξαμήνου του EpiDexia.blog

Πριν έξι περίπου μήνες, αρχές του 2020, ξεκινήσαμε το Επί Δεξιά blog μας. Μια παρέα φίλων με κοινό ιδεολογικό παρονομαστή αποφασίσαμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας δημιουργώντας ένα ιστολόγιο για την κεντροδεξιά. Στόχος του από την αρχή ήταν να αποτελέσει μια «πλατφόρμα ανταλλαγής κεντροδεξιών απόψεων», όπου για εμάς, τη συντακτική ομάδα, η κεντροδεξιά σήμερα χαρακτηρίζεται από «λογική, ηθική και μεσότητα».

Εκείνο που δεν γνωρίζαμε, δεν μπορούσαμε να γνωρίζουμε άλλωστε, ήταν αν οι σκέψεις και οι προσπάθειές μας αφορούσαν και άλλους. Υπήρχαν άραγε και άλλοι στην Ελλάδα που σκέφτονταν όπως και μεις, και οι οποίοι αναγνώριζαν την ανάγκη να εμπλακούν σε έναν πολιτικό διάλογο; Καθώς στον χώρο της κεντροδεξιάς αντίστοιχες προσπάθειες δεν υπήρχαν ώστε να έχουμε οδηγό, ήμασταν εκ των πραγμάτων αναγκασμένοι να ξεκινήσουμε το νέο εγχείρημα δίνοντάς του μια, περιορισμένου χρόνου, ευκαιρία: Αν εντός σύντομου χρονικού διαστήματος δεν υπήρχαν σαφή δείγματα ότι ενδιαφέρει περισσότερους τότε θα εγκαταλείπαμε.

Καθώς επομένως κλείσαμε το πρώτο εξάμηνο λειτουργίας του EpiDexia.blog, και επειδή ο απολογισμός και η διαρκής επαναξιολόγηση αποτελούν βασικά χαρακτηριστικά του κεντροδεξιού τρόπου σκέψης, ορίστε τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου λειτουργίας μας:

 • Δημοσιεύσαμε εικοσιπέντε (25) πρωτότυπα κείμενα, με ρυθμό ένα περίπου την εβδομάδα,
 • Το σύνολο των κειμένων (με την εξαίρεση ενός) γράφτηκαν από τη Συντακτική Ομάδα,
 • Η μέση έκταση κειμένου ήταν 1000 λέξεις, με κάποια να ξεπερνούν σημαντικά τον αριθμό αυτόν,
 • Καλύφθηκαν όλες οι αρχικές κατηγορίες κειμένων που είχαμε σχεδιάσει (Πολιτική, Οικονομία, Επιχειρηματικότητα, Εργασία, Θρησκεία, Κεντροδεξιά, Καινοτομία, Βιβλία, Κοινωνία, Τεχνολογία, Φιλοσοφία).

Συνεπώς, από τη μεριά της Συντακτικής Ομάδας θεωρούμε ότι υπήρξε συνέπεια και συνέχεια στο έργο της δημιουργίας και στήριξης του Επί Δεξιά.

Ενδιέφεραν όμως κανέναν εκτός της Συντακτικής Ομάδας όλα αυτά; Είχε απήχηση το EpiDexia.blog κατά το πρώτο εξάμηνο λειτουργίας του;

Συνολικά μέχρι σήμερα τα παραπάνω κείμενα συγκέντρωσαν περίπου:

 • 20.000 likes (στο Facebook) ,
 • 1.000 shares (εξίσου στο Facebook),
 • 800 σχόλια (comments, και πάλι στο Facebook),
 • 10.000 unique visits.

Συνεπώς, με μέσο όρο κειμένου λίγο λιγότερα από 1.000 likes και 40 shares, θεωρούμε ότι τα κείμενά μας βρήκαν απήχηση στο κοινό – τα δεκάδες σχόλια ανά κείμενο επίσης δείχνουν ότι οι αναγνώστες μας είχαν κάθε διάθεση να σχολιάσουν, συμμετέχοντας, τις απόψεις μας.

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020 δεν μπορεί κανείς να μην αναφερθεί στην πανδημία του κορωνοϊού. Έχουν διατυπωθεί πολλές απόψεις και θεωρίες σχετικά με την επίδραση του υποχρεωτικού εγκλεισμού στην ψηφιακή επικοινωνία. Από τη μεριά μας, όσο τουλάχιστον μπορούμε να συνεισφέρουμε σε αυτόν τον διάλογο, πράγματι παρατηρήσαμε (τον μήνα Απρίλιο, στην ουσία) αύξηση της συμμετοχής του κοινού στο blog μας, όμως αφενός όχι με κατακόρυφη αύξηση, και επίσης, κάτι που είναι ακόμα πιο σημαντικό για εμάς, η ανοδική πορεία δεν ανακόπηκε αμέσως μετά και μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με τα παραπάνω είμαστε στην εξαιρετικά ευχάριστη θέση να διαπιστώσουμε ότι το Επί Δεξιά πέτυχε, και με το παραπάνω, τους στόχους του κατά το πρώτο εξάμηνο λειτουργίας του. Ένωσε μια ομάδα ανθρώπων, οι οποίοι με συνέπεια και συνέχεια το τροφοδότησαν με αξιόλογης έκτασης, αν όχι και βάθους της ανάλυσης, κείμενα. Είχε απήχηση σε ένα ευρύ κοινό που αποφάσισε ότι τα κείμενα αυτά το ενδιαφέρουν αρκετά ώστε να αλληλεπιδράσει μαζί τους κάνοντας like ή μοιράζοντάς τα στους δικούς του φίλους. Εξέθρεψε έναν διάλογο, μέσω σχολίων, ο οποίος άλλοτε ήταν έντονος και άλλοτε ήπιος, άλλοτε εκτεταμένος και άλλοτε επιγραμματικός, άλλοτε επιστημονικός και άλλοτε συναισθηματικός, πάντα όμως σε πλαίσιο που, αν μη τι άλλο, δεν προκάλεσε μέχρι σήμερα καμία ανάγκη για ενέργειες προφύλαξης της ψηφιακής μας παρουσίας.

Καθένας μας, επομένως, ως μέλος της Συντακτικής Ομάδας δεν μπορεί παρά να νιώθει ιδιαίτερα ικανοποιημένος με το κλείσιμο του πρώτου εξαμήνου λειτουργίας του Επί Δεξιά. Και, ως γνήσιοι τεχνοκράτες, δεν θα μπορούσαμε παρά να θέσουμε ήδη τους στόχους μας για το μέλλον:

 • Αύξηση των βασικών μεγεθών του Επί Δεξιά (αριθμός κειμένων, likes, shares, comments),
 • Δημιουργία ομάδας συντακτών και συνεργατών του Επί Δεξιά ώστε να αυξηθεί τόσο ο ρυθμός δημοσίευσης κειμένων όσο και οι θεματικές που μπορεί να καλύψουν,
 • (Εφόσον επιτρέψει η πανδημία) οργάνωση εκδηλώσεων συζήτησης και γνωριμίας.

Το Επί Δεξιά είναι ιστολόγιο, και ως ιστολόγιο στηρίζεται στη συμμετοχή. Επομένως, κλείνοντας τον απολογισμό του πρώτου εξαμήνου λειτουργίας μας, επιθυμούμε να σας ευχαριστήσουμε όλους εσάς που διαβάσατε τις απόψεις μας και συμμετείχατε στον διάλογο, υποσχόμενοι να συνεχίσουμε στο ίδιο, κεντροδεξιό, πλαίσιο και με ακόμα περισσότερη ενέργεια και προσπάθεια. Άλλωστε, αυτή είναι μια διαδικασία αλληλοτροφοδοτούμενη, το βασικό συστατικό της οποίας είναι η διάθεση να (παρά)μείνουμε όλοι μαζί.