Πριν έξι περίπου μήνες, αρχές του 2020, ξεκινήσαμε το Επί Δεξιά blog μας. Μια παρέα φίλων με κοινό ιδεολογικό παρονομαστή αποφασίσαμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας δημιουργώντας ένα ιστολόγιο για την κεντροδεξιά. Στόχος του από την αρχή ήταν να αποτελέσει μια «πλατφόρμα ανταλλαγής κεντροδεξιών απόψεων», όπου για εμάς, τη συντακτική ομάδα, η κεντροδεξιά σήμερα χαρακτηρίζεται από «λογική, ηθική και μεσότητα».

Εκείνο που δεν γνωρίζαμε, δεν μπορούσαμε να γνωρίζουμε άλλωστε, ήταν αν οι σκέψεις και οι προσπάθειές μας αφορούσαν και άλλους. Υπήρχαν άραγε και άλλοι στην Ελλάδα που σκέφτονταν όπως και μεις, και οι οποίοι αναγνώριζαν την ανάγκη να εμπλακούν σε έναν πολιτικό διάλογο; Καθώς στον χώρο της κεντροδεξιάς αντίστοιχες προσπάθειες δεν υπήρχαν ώστε να έχουμε οδηγό, ήμασταν εκ των πραγμάτων αναγκασμένοι να ξεκινήσουμε το νέο εγχείρημα δίνοντάς του μια, περιορισμένου χρόνου, ευκαιρία: Αν εντός σύντομου χρονικού διαστήματος δεν υπήρχαν σαφή δείγματα ότι ενδιαφέρει περισσότερους τότε θα εγκαταλείπαμε.

Καθώς επομένως κλείσαμε το πρώτο εξάμηνο λειτουργίας του EpiDexia.blog, και επειδή ο απολογισμός και η διαρκής επαναξιολόγηση αποτελούν βασικά χαρακτηριστικά του κεντροδεξιού τρόπου σκέψης, ορίστε τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου λειτουργίας μας:

 • Δημοσιεύσαμε εικοσιπέντε (25) πρωτότυπα κείμενα, με ρυθμό ένα περίπου την εβδομάδα,
 • Το σύνολο των κειμένων (με την εξαίρεση ενός) γράφτηκαν από τη Συντακτική Ομάδα,
 • Η μέση έκταση κειμένου ήταν 1000 λέξεις, με κάποια να ξεπερνούν σημαντικά τον αριθμό αυτόν,
 • Καλύφθηκαν όλες οι αρχικές κατηγορίες κειμένων που είχαμε σχεδιάσει (Πολιτική, Οικονομία, Επιχειρηματικότητα, Εργασία, Θρησκεία, Κεντροδεξιά, Καινοτομία, Βιβλία, Κοινωνία, Τεχνολογία, Φιλοσοφία).

Συνεπώς, από τη μεριά της Συντακτικής Ομάδας θεωρούμε ότι υπήρξε συνέπεια και συνέχεια στο έργο της δημιουργίας και στήριξης του Επί Δεξιά.

Ενδιέφεραν όμως κανέναν εκτός της Συντακτικής Ομάδας όλα αυτά; Είχε απήχηση το EpiDexia.blog κατά το πρώτο εξάμηνο λειτουργίας του;

Συνολικά μέχρι σήμερα τα παραπάνω κείμενα συγκέντρωσαν περίπου:

 • 20.000 likes (στο Facebook) ,
 • 1.000 shares (εξίσου στο Facebook),
 • 800 σχόλια (comments, και πάλι στο Facebook),
 • 10.000 unique visits.

Συνεπώς, με μέσο όρο κειμένου λίγο λιγότερα από 1.000 likes και 40 shares, θεωρούμε ότι τα κείμενά μας βρήκαν απήχηση στο κοινό – τα δεκάδες σχόλια ανά κείμενο επίσης δείχνουν ότι οι αναγνώστες μας είχαν κάθε διάθεση να σχολιάσουν, συμμετέχοντας, τις απόψεις μας.

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020 δεν μπορεί κανείς να μην αναφερθεί στην πανδημία του κορωνοϊού. Έχουν διατυπωθεί πολλές απόψεις και θεωρίες σχετικά με την επίδραση του υποχρεωτικού εγκλεισμού στην ψηφιακή επικοινωνία. Από τη μεριά μας, όσο τουλάχιστον μπορούμε να συνεισφέρουμε σε αυτόν τον διάλογο, πράγματι παρατηρήσαμε (τον μήνα Απρίλιο, στην ουσία) αύξηση της συμμετοχής του κοινού στο blog μας, όμως αφενός όχι με κατακόρυφη αύξηση, και επίσης, κάτι που είναι ακόμα πιο σημαντικό για εμάς, η ανοδική πορεία δεν ανακόπηκε αμέσως μετά και μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με τα παραπάνω είμαστε στην εξαιρετικά ευχάριστη θέση να διαπιστώσουμε ότι το Επί Δεξιά πέτυχε, και με το παραπάνω, τους στόχους του κατά το πρώτο εξάμηνο λειτουργίας του. Ένωσε μια ομάδα ανθρώπων, οι οποίοι με συνέπεια και συνέχεια το τροφοδότησαν με αξιόλογης έκτασης, αν όχι και βάθους της ανάλυσης, κείμενα. Είχε απήχηση σε ένα ευρύ κοινό που αποφάσισε ότι τα κείμενα αυτά το ενδιαφέρουν αρκετά ώστε να αλληλεπιδράσει μαζί τους κάνοντας like ή μοιράζοντάς τα στους δικούς του φίλους. Εξέθρεψε έναν διάλογο, μέσω σχολίων, ο οποίος άλλοτε ήταν έντονος και άλλοτε ήπιος, άλλοτε εκτεταμένος και άλλοτε επιγραμματικός, άλλοτε επιστημονικός και άλλοτε συναισθηματικός, πάντα όμως σε πλαίσιο που, αν μη τι άλλο, δεν προκάλεσε μέχρι σήμερα καμία ανάγκη για ενέργειες προφύλαξης της ψηφιακής μας παρουσίας.

Καθένας μας, επομένως, ως μέλος της Συντακτικής Ομάδας δεν μπορεί παρά να νιώθει ιδιαίτερα ικανοποιημένος με το κλείσιμο του πρώτου εξαμήνου λειτουργίας του Επί Δεξιά. Και, ως γνήσιοι τεχνοκράτες, δεν θα μπορούσαμε παρά να θέσουμε ήδη τους στόχους μας για το μέλλον:

 • Αύξηση των βασικών μεγεθών του Επί Δεξιά (αριθμός κειμένων, likes, shares, comments),
 • Δημιουργία ομάδας συντακτών και συνεργατών του Επί Δεξιά ώστε να αυξηθεί τόσο ο ρυθμός δημοσίευσης κειμένων όσο και οι θεματικές που μπορεί να καλύψουν,
 • (Εφόσον επιτρέψει η πανδημία) οργάνωση εκδηλώσεων συζήτησης και γνωριμίας.

Το Επί Δεξιά είναι ιστολόγιο, και ως ιστολόγιο στηρίζεται στη συμμετοχή. Επομένως, κλείνοντας τον απολογισμό του πρώτου εξαμήνου λειτουργίας μας, επιθυμούμε να σας ευχαριστήσουμε όλους εσάς που διαβάσατε τις απόψεις μας και συμμετείχατε στον διάλογο, υποσχόμενοι να συνεχίσουμε στο ίδιο, κεντροδεξιό, πλαίσιο και με ακόμα περισσότερη ενέργεια και προσπάθεια. Άλλωστε, αυτή είναι μια διαδικασία αλληλοτροφοδοτούμενη, το βασικό συστατικό της οποίας είναι η διάθεση να (παρά)μείνουμε όλοι μαζί.

 

Σχετικά Άρθρα

Πρώτο έτος λειτουργίας του Επί Δεξιά: Απολογισμός

Πρώτο έτος λειτουργίας του Επί Δεξιά: Απολογισμός

Αυτές τις μέρες κλείνουμε ένα έτος λειτουργίας του Επί Δεξιά ιστολογίου μας. Το Επί Δεξιά ξεκίνησε αρχές του 2020 για να καλύψει ένα (εικαζόμενο τότε, όμως τελικά πραγματικό όπως αποδείχτηκε στην πράξη) κενό στην κεντροδεξιά θεωρία και ανάλυση. Μπορεί η χώρα να κυβερνάται, με επιτυχία μέχρι σήμερα, από κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι οι ιδέες και οι πολιτικές της κεντροδεξιάς δεν θα πρέπει να αποτελούν αντικείμενο ανάλυσης και συζήτησης. Αν θέλετε, είναι αυτή ακριβώς η αδράνεια των προηγούμενων δεκαετιών που οδήγησε στην θεωρητική υπεροχή της αριστερής ιδεολογίας στην Ελλάδα μέχρι σήμερα. Πως τα πήγαμε, λοιπόν, κατά το πρώτο έτος λειτουργίας μας; Στο τέλος του πρώτου εξαμήνου κάναμε μια πρώτη αποτίμηση. Η συνέχεια, παρά τα σκαμπανεβάσματα του κορωνοϊού, εξακολούθησε το ίδιο καλή. Συνολικά, κατά τη γνώμη μας τα αποτελέσματά μας ήταν εξαιρετικά:

read more
Η μετριοπαθής Ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά – υπό μορφή Συχνών Ερωτήσεων (FAQ)

Η μετριοπαθής Ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά – υπό μορφή Συχνών Ερωτήσεων (FAQ)

Εν μέσω εκλογικών, υγειονομικών και τόσων άλλων κρίσεων νομίζω ότι είναι σκόπιμο να ξεκαθαρίσουμε τα βασικά ώστε ο διάλογος να πάει παραπέρα: Τι σημαίνει Κεντροδεξιά σήμερα; Ποια είναι η ιδεολογία της; Ποια η διαφορά της από άλλες ιδεολογίες της Δεξιάς; Ποια είναι η διαφορά της από την Αριστερά;

Όλα αυτά υπό τη μορφή Συχνών Ερωτήσεων (Frequently Asked Questions) – κάποιες δίνονται εδώ, οι υπόλοιπες στο νέο κείμενό μου στο Επί Δεξιά blog μας!

read more
Το φάσμα του προβλήματος – Ποιού προβλήματος, όμως;

Το φάσμα του προβλήματος – Ποιού προβλήματος, όμως;

Τα γεγονότα στον Έβρο κατέδειξαν το πλήρες φάσμα του προβλήματος που τρώει τα σωθικά της ελληνικής κοινωνίας. Ποιό είναι όμως αυτό το πρόβλημα και ποιά πολιτικά γυαλιά το βλέπουν καλύτερα; Στην σημερινή κρίση φοριούνται τρία βασικά πολιτικά γυαλιά, αυτά της ακροδεξιάς, βεβαίως, της αριστεράς, και, ναι, της κεντροδεξιάς. Αναλόγως τα γυαλιά, αντίστοιχο και το πρόβλημα. Αναλόγως την ποιότητα του φακού, αντίστοιχο και το φάσμα του προβλήματος. Ποιού προβλήματος όμως; […] Η κεντροδεξιά, ως άμεσο πρόβλημα αντιλαμβάνεται το μεταναστευτικό, τόσο σε κοινωνικό, εθνικό και γεωπολιτικό επίπεδο, όσο και ευρύτερα σε επίπεδο κοσμοθεωρίας. Δεν εστιάζει στους μετανάστες ως πρόσωπα. Ως πρόσωπα είναι επί της αρχής καλοδεχούμενα. Μέσα από τα γυαλιά της κεντροδεξιάς, η εκθετική ενίσχυση του μεταναστευτικού ρεύματος υπονομεύει καταρχήν τη συνοχή της ελληνικής κοινωνίας. Και η υπονόμευση της κοινωνικής συνοχής αποτελεί σαφώς πρόβλημα.

read more

Γράψου στη λίστα φίλων!

Ακολουθήστε μας