«…….– Χαίρετε, αν -όπως πιστεύουν πολλοί πολιτικοί αναλυτές- ο κύριος λόγος του αποτελέσματος των γαλλικών βουλευτικών εκλογών -με τη ραγδαία άνοδο της ακροαριστεράς και της ακροδεξιάς- είναι η ακρίβεια, αντιλαμβάνεστε… τι ωραία που πρόκειται να περάσουμε στην Ε.Ε. την επόμενη τριετία. Γιατί ο πληθωρισμός δεν προβλέπεται να πέσει για αρκετό χρονικό διάστημα και μια μια η κάθε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα οδηγείται σε εκλογές θα καταλήγει σε μπάχαλο. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την Ευρωζώνη, την Ευρώπη ολόκληρη και φυσικά το ευρώ. Το αξιοπερίεργο είναι ότι η ηγεσία της Ευρώπης δεν έχει πάρει χαμπάρι μάλλον τίποτα από το τι έρχεται, αφού κεντρικά σαν Κομισιόν δεν έχει ληφθεί ούτε ένα μέτρο προστασίας του κόσμου από τη λαίλαπα της ακρίβειας. Ζουν ακόμα τον μύθο τους με τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ η έκρηξη του πληθωρισμού απειλεί τη συνοχή της γηραιάς ηπείρου πολύ περισσότερο. Ας κάτσουν να περιμένουν κι αν μείνει τίποτα στο τέλος από την Ε.Ε. να μας τηλεφωνήσουν κι εμάς…»
*Δημοσιεύθηκε στη στήλη dark room στο New money της εφημερίδας Πρώτο Θέμα.
Δυόμιση χρόνια δυσκολιών χωρίς ανάπαυλα. Αρχής γενομένης από την πανδημία που τρόμαξε τις αγορές και λειτούργησε ως ορόσημο, μεταξύ του τέλους της ρυπογόνου αναλογικής εποχής και της αρχής του ψηφιακού πράσινου περιβάλλοντος (αν & έχω διάφορες ενστάσεις για αυτό), τουλάχιστον στις προθέσεις, γιατί φαίνεται να είναι λιγότερο πράσινο από το προηγούμενο σύμφωνα με τα λόγια του Akio Toyoda, Διευθύνοντος Συμβούλου της Toyota και προέδρου της Ιαπωνικής Ένωσης Κατασκευαστών Αυτοκινήτων. Συνεχίζοντας με τη σύγκρουση στην Ουκρανία και ό,τι συνεπάγεται αυτή, ιδίως όσον αφορά την προμήθεια πρώτων υλών, τέλος ο αποκλεισμός από τους Ρώσους στις εξαγωγές σιταριού και η μείωση των προμηθειών φυσικού αερίου. ‘Όλα αυτά επιβαρύνονται από την εξαγγελθείσα αύξηση των τιμών και το τέλος της ποσοτικής χαλάρωσης τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ, περιοχές όπου ο πληθωρισμός έχει σπάσει κάθε εμπόδιο ασφαλείας και το κερασάκι στην τούρτα είναι η ανακοίνωση της στάσης των Δυτικών τουλάχιστον Κρατών στη σταδιακή μείωση έως κατάργηση των αυτοκινήτων με θερμικούς κινητήρες από το 2035 όπως αποφάσισε η Ε.Ε.
Σε αυτό το πλαίσιο, στο οποίο τίποτα δεν λείπει, το φάσμα της ύφεσης γίνεται όλο και πιο συγκεκριμένο, ειδικά για τις χώρες του δυτικού κόσμου, δεδομένου ότι η Κίνα είναι πρακτικά αυτάρκης και ότι η Ρωσία πλήττεται λιγότερο από τις κυρώσεις που, τουλάχιστον προς το παρόν , δεν πέτυχαν τα ανακοινωθέντα αποτελέσματα, αλλά μάλλον το αντίθετο, δηλαδή μια ενίσχυση του ρουβλιού (περίπου 40% έναντι του ευρώ και του δολαρίου) και μια μεγάλη ευκαιρία για τη Ρωσία να συσσωρεύσει αποθέματα ξένου νομίσματος μέσω της επιβολής του Πούτιν, στις χώρες εισαγωγής, να πληρώσουν φυσικό αέριο και πετρέλαιο σε ρούβλια.
Παρόλο που η Κίνα, σύμφωνα με πολλές πηγές, έχει αποστασιοποιηθεί από τη Ρωσία (αλλά αυτό δεν είναι ακριβώς έτσι, δεδομένης της πρόσφατης αντιαμερικανικής συμμαχίας μεταξύ Κίνας και Ρωσίας που ονομάζεται GSI, Global Security Initiative), είναι σε κάθε περίπτωση ο σημερινός διαιτητής ή άλλως ο καταλύτης που έχει την οικονομική ικανότητα, αλλά κυρίως εμπορική και στρατιωτική, να αποφασίσει την τύχη των αγορών σε ένα όχι και τόσο μακρινό μέλλον, τις εναλλακτικές ενέργειες και τους πολύτιμους λεγόμενους σπάνιους πόρους, δεδομένης της ηγετικής της θέσης στις πλούσιες σε αυτούς περιοχές, στοιχεία απαραίτητα για μικροτσίπ, μπαταρίες για αυτοκίνητα (και ηλεκτρονικές συσκευές) και πάνω από όλα ένα βήμα μακριά από την ανακοινωθείσα προσάρτηση της Ταϊβάν για την οποία υπάρχει μεγάλη ένταση με τις ΗΠΑ εδώ και αρκετό καιρό.
Όπως όλοι γνωρίζουν η Ταϊβάν είναι μια παγκόσμια Silicon Valley από την οποία περνά ένα μεγάλο μέρος της τεχνολογικής παραγωγής όλου του πλανήτη, και δεν είναι τυχαίο ότι η Κίνα έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια μια ενέργεια περικύκλωσης και πρόκλησης για να δικαιολογήσει μια όχι και τόσο αβέβαιη εισβολή, αναφέροντας ως πρόσχημα ότι το νησί ανήκει σε αυτή και ότι κανείς δεν πρέπει να παρέμβει σε αυτήν την ενδεχόμενη επιχείρηση , αυτά είναι τα λόγια του Xi Jinping (Προέδρου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας) που τα εκτόξευσε ως μια χαλαρή προειδοποίηση σε μια εποχή που ο πλανήτης βιώνει μια περίοδο αστάθειας που δεν είχε ξαναδεί τα τελευταία 50 χρόνια και αυτή η δήλωση πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά τη ρωσική εισβολή, δηλαδή θα μπορούσε να εκληφθεί ως «ένα χτύπημα στη πλάτη» του Πούτιν, έτσι ώστε να μη αισθάνεται ένοχος για τον μη σεβασμό της εδαφικής κυριαρχίας της Ουκρανίας .
Αυτό είναι ένα σαφές και αδιαμφισβήτητο μήνυμα ότι η Κίνα αρχίζει πλέον και εξωτερικεύει τις προθέσεις της και ουσιαστικά ισχυρίζεται ότι είναι το έθνος που αποφασίζει για τη μοίρα του κόσμου , τόσο επειδή έχει την οικονομική δύναμη όσο και επειδή όποιος παρεμβαίνει για να τροποποιήσει τα σχέδιά της έχει ήδη γίνει διακριτικά μια ενδεχόμενη απειλή.
Αλλά δεν είναι μόνο αυτό, η Κίνα κατέχει επίσης ένα μεγάλο μέρος του δημοσίου χρέους των ΗΠΑ, και όχι μόνο, και αυτό είναι ένα άλλο λανθάνον όπλο εκβιασμού που μπορεί να ανασυρθεί εάν χρειαστεί, όπως συνέβη για παράδειγμα το 2008 κατά την κρίση της Lehman Brothers. Επιπλέον, έχει αποκτήσει σημαντικές στρατηγικές υποδομές σε όλο τον κόσμο και έχει συνάψει εμπορικές συμμαχίες, υποτάσσοντας πιο αδύναμες αλλά πλούσιες σε πόρους χώρες για την εκμετάλλευση των οποίων έχει εξασφαλίσει την αποκλειστικότητα.
Και σε όλη αυτή τη διαμορφούμενη στρατηγική η Ευρώπη και οι ΗΠΑ που βρίσκονται; Σίγουρα δεν είναι στο επίκεντρο, αλλά έχουν πολύ λίγα όπλα αυτή τη στιγμή, και αυτό φάνηκε και από τις πρόσφατες καταρρεύσεις των αγορών, όχι μόνο λόγω του φόβου του πληθωρισμού και των αυξήσεων των επιτοκίων, αλλά κυρίως για τις συνέπειες που ο πόλεμος έχει δημιουργήσει και αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει κρίσεις στην απασχόληση, δεδομένου του υψηλού κόστους που πρέπει να επιβαρυνθούν οι εταιρείες για τη διατήρηση της παραγωγής.
Επιπλέον, ο αποκλεισμός που επέβαλαν οι Ρώσοι στις εξαγωγές σιταριού θα προκαλέσει αναπόφευκτα αύξηση των τιμών των πρωτογενών προϊόντων διατροφής, καθώς και θα υπονομεύσει τον FAO (Διεθνής Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας) που προωθεί την ανακούφιση της πείνας στον κόσμο, στέλνοντας σιτάρι σε χώρες του τρίτου κόσμου που αντιμετωπίζουν δυσκολίες. H Ρωσία δείχνει ανοιχτή να συνδράμει σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα……!!!! (δηλ. στο ζήτημα που η ίδια δημιούργησε….!!!)
Η πραγματικότητα, είτε μας αρέσει είτε όχι, είναι ότι η Κίνα θα υπαγορεύσει τρόπους και χρόνους για την ανάκαμψη των αγορών, θα ρυθμίσει τυχόν ύφεση και θα αποφασίσει τι είδους ψηφιακό και ενεργειακό μέλλον θα πρέπει να περιμένουμε και επομένως… ξεκινώντας από την αναπόφευκτη κρίση μετατροπής των αυτοκινήτων, που θα επηρεάσει τα κράτη της Δύσης, υπό το φως των τελευταίων αποφάσεων της ΕΕ και περνώντας στον έμμεσο έλεγχο των προμηθειών φυσικού αερίου και πετρελαίου, μέσω συμφωνιών υποστήριξης προς τη Ρωσία ,ως προνομιακός συνομιλητής για πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής και τελειώνοντας με τη προσάρτηση της Ταϊβάν, ο Xi Jinping (Πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας) θα έχει πρακτικά σχεδόν απόλυτο έλεγχο τόσο των χρηματοπιστωτικών αγορών όσο και της προμήθειας υλικών για την παραγωγή ηλεκτρονικών εξαρτημάτων που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη των πόρων που απαιτούνται για την ενεργειακή μετάβαση.
Πώς θα ρυθμιστούν οι αγορές; Αυτές είναι κάποιες στιγμές κατά τις οποίες μπορούν τα δυτικά κράτη να εκμεταλλευτούν αρκετές ευκαιρίες, ενώ ταυτόχρονα θα εκτίθενται και σε μεγάλους κινδύνους λόγω της αστάθειας και πιθανών κερδοσκοπικών κινήσεων που δεν αποτυγχάνουν εύκολα, ειδικά εν όψει σημαντικών εκλογικών διαδικασιών, όπως πχ οι βουλευτικές εκλογές στην Ιταλία και οι ενδιάμεσες βουλευτικές εκλογές των ΗΠΑ, θεμελιώδεις εκλογικές αναμετρήσεις για να κατανοήσουμε σε ποιες κατευθύνσεις θα κινηθούν αυτές οι δύο ισχυρές χώρες στην παγκόσμια σκηνή.
Πολύ φοβάμαι όμως ότι ο ρόλος της ΕΕ ως ενωμένη κοινωνία κρατών αρχίζει και χάνεται ξανά στο «βούρκο» της γραφειοκρατίας και της έλλειψης σημαντικών αποφάσεων σχετικά με την ανακούφιση των Ευρωπαίων πολιτών από τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί.
Επειδή λοιπόν έχουμε μπροστά μας αρκετές και σημαντικές εκλογικές διαδικασίες στην ΕΕ θα ήταν σοφό από τη μεριά των ηγετών της να αναλύσουν και να αποκωδικοποιήσουν τα μηνύματα που έρχονται από τις Γαλλικές βουλευτικές εκλογές έτσι ώστε να αποφευχθεί μέρος του αναδημοσιευόμενου άρθρου που παρέθεσα στη αρχή «…. Το αξιοπερίεργο είναι ότι η ηγεσία της Ευρώπης δεν έχει πάρει χαμπάρι μάλλον τίποτα από το τι έρχεται, αφού κεντρικά σαν Κομισιόν δεν έχει ληφθεί ούτε ένα μέτρο προστασίας του κόσμου από τη λαίλαπα της ακρίβειας. Ζουν ακόμα τον μύθο τους με τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ η έκρηξη του πληθωρισμού απειλεί τη συνοχή της γηραιάς ηπείρου πολύ περισσότερο. Ας κάτσουν να περιμένουν κι αν μείνει τίποτα στο τέλος από την Ε.Ε. να μας τηλεφωνήσουν κι εμάς…»