EpiDexia.blog: Ένα νέο blog για την Κεντροδεξιά

Editorials | 0 comments

Written by Vagelis Papakonstantinou

10/02/2020

Το Επί Δεξιά είναι μια πλατφόρμα ανταλλαγής κεντροδεξιών απόψεων.

Για εμάς, τη συντακτική ομάδα, η κεντροδεξιά σήμερα χαρακτηρίζεται από λογική, ηθική και μεσότητα, περίπου ως εξής:

Λογική, με την έννοια της παράθεσης επιχειρημάτων,

Ηθική, λαμβάνοντας υπόψη ότι ζούμε στην Ελλάδα, 

Μεσότητα, επειδή απεχθανόμαστε τα άκρα.

Λογική, με την έννοια της παράθεσης επιχειρημάτων, Ηθική, λαμβάνοντας υπόψη ότι ζούμε στην Ελλάδα, Μεσότητα, επειδή απεχθανόμαστε τα άκρα.

Κατά τούτα διαφοροποιούμαστε από την αριστερά (επειδή θεωρούμε ότι στερείται λογικής), από την σοσιαλδημοκρατία (επειδή θεωρούμε ότι η λογική της είναι εσφαλμένη), αλλά και από τους φιλελεύθερους, οι οποίοι, αν και ιδεολογικοί μας συγγενείς, θεωρούμε ότι βρίσκονται τόσο μπροστά από την κοινωνία ώστε τελικά να καταλήγουν πολύ μακριά της.

Επίσης, μακριά από εμάς βρίσκονται ανιστορικές ερμηνείες τύπου «το τέλος της ιστορίας» ή «η διάκριση Αριστεράς – Δεξιάς ξεπεράστηκε», που κατά τη γνώμη μας μόνο τις κρυφές επιθυμίες των υποστηρικτών τους εκφράζουν. Ειδικά η σύγκρουση Αριστεράς – Δεξιάς πιστεύουμε ότι είναι τόσο παλιά όσο και ο άνθρωπος (αντιστοιχώντας βασικά στη σύγκρουση μεταξύ συναισθήματος και λογικής).

 

Από κει και πέρα θεωρούμε ότι η κεντροδεξιά σήμερα έχει προνομιακή σχέση με κάποιες λέξεις όπως τεχνολογία, επιχειρηματικότητα, μετρήσιμοι δείκτες, αξιολόγηση – με τους αριθμούς εν γένει, αν προτιμάτε.

 Κάθε όμως πρωτοβουλία πολιτών οφείλει επίσης ν ‘απαντήσει σε δυο ακόμα βασικές ερωτήσεις: Γιατί τώρα; Με ποιο σκοπό;

 Το EpiDexia ξεκινά τώρα, επειδή τώρα μπορέσαμε, τώρα βρεθήκαμε.

 Ο σκοπός μας όμως δεν είναι αποκλειστικά συγκυριακός: Η πρωτοβουλία μας έχει ν αντιμετωπίσει όχι μόνο ένα (εικαζόμενο ή πραγματικό) έλλειμα κεντροδεξιάς θεωρίας και επεξεργασίας ιδεών αλλά και αυξημένους κινδύνους: Ακραίες πολιτικές κινήσεις τόσο της Αριστεράς όσο και της Δεξιάς φέρνουν τους πολίτες σε απόγνωση και απειλούν τα θεμέλια της δημοκρατίας. Όλοι αυτοί θα μας βρουν απέναντι.

 

Τελευταίο χαρακτηριστικό μας, ελπίζεται, ότι θα είναι η ηπιότητα: Το blog μας θα προσπαθήσει να αναδείξει ό,τι εμείς θεωρούμε αλήθεια, πλην χωρίς μίσος για τους ψευδομένους. Σε μια εποχή κρίσης και αυτό ακόμα το πρώτο σκαλί (ελπίζουμε ότι) λίγο δεν θα είναι.

Related Articles

Related

Πρώτο έτος λειτουργίας του Επί Δεξιά: Απολογισμός

Αυτές τις μέρες κλείνουμε ένα έτος λειτουργίας του Επί Δεξιά ιστολογίου μας. Το Επί Δεξιά ξεκίνησε αρχές του 2020 για να καλύψει ένα (εικαζόμενο τότε, όμως τελικά πραγματικό όπως αποδείχτηκε στην πράξη) κενό στην κεντροδεξιά θεωρία και ανάλυση. Μπορεί η χώρα να κυβερνάται, με επιτυχία μέχρι σήμερα, από κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι οι ιδέες και οι πολιτικές της κεντροδεξιάς δεν θα πρέπει να αποτελούν αντικείμενο ανάλυσης και συζήτησης. Αν θέλετε, είναι αυτή ακριβώς η αδράνεια των προηγούμενων δεκαετιών που οδήγησε στην θεωρητική υπεροχή της αριστερής ιδεολογίας στην Ελλάδα μέχρι σήμερα. Πως τα πήγαμε, λοιπόν, κατά το πρώτο έτος λειτουργίας μας; Στο τέλος του πρώτου εξαμήνου κάναμε μια πρώτη αποτίμηση. Η συνέχεια, παρά τα σκαμπανεβάσματα του κορωνοϊού, εξακολούθησε το ίδιο καλή. Συνολικά, κατά τη γνώμη μας τα αποτελέσματά μας ήταν εξαιρετικά:

read more

Η μετριοπαθής Ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά – υπό μορφή Συχνών Ερωτήσεων (FAQ)

Εν μέσω εκλογικών, υγειονομικών και τόσων άλλων κρίσεων νομίζω ότι είναι σκόπιμο να ξεκαθαρίσουμε τα βασικά ώστε ο διάλογος να πάει παραπέρα: Τι σημαίνει Κεντροδεξιά σήμερα; Ποια είναι η ιδεολογία της; Ποια η διαφορά της από άλλες ιδεολογίες της Δεξιάς; Ποια είναι η διαφορά της από την Αριστερά;

Όλα αυτά υπό τη μορφή Συχνών Ερωτήσεων (Frequently Asked Questions) – κάποιες δίνονται εδώ, οι υπόλοιπες στο νέο κείμενό μου στο Επί Δεξιά blog μας!

read more

25 κείμενα, 20.000 likes, 1.000 shares: Απολογισμός πρώτου εξαμήνου του EpiDexia.blog

Πριν έξι περίπου μήνες, αρχές του 2020, ξεκινήσαμε το Επί Δεξιά blog μας. Μια παρέα φίλων με κοινό ιδεολογικό παρονομαστή αποφασίσαμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας δημιουργώντας ένα ιστολόγιο για την κεντροδεξιά. Στόχος του από την αρχή ήταν να αποτελέσει μια «πλατφόρμα ανταλλαγής κεντροδεξιών απόψεων», όπου για εμάς, τη συντακτική ομάδα, η κεντροδεξιά σήμερα χαρακτηρίζεται από «λογική, ηθική και μεσότητα». Καθώς επομένως κλείσαμε το πρώτο εξάμηνο λειτουργίας του EpiDexia.blog, και επειδή ο απολογισμός και η διαρκής επαναξιολόγηση αποτελούν βασικά χαρακτηριστικά του κεντροδεξιού τρόπου σκέψης, ορίστε τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου λειτουργίας μας.

read more
Follow Us

Γράψου στη λίστα φίλων!