23.7 C
Athens
Sunday, October 2, 2022

Και έτσι εγένετο το EpiDexia

Ήταν μια χειμωνιάτικη Τετάρτη απόγευμα, αν θυμάμαι...

Ταξίδι στην Κεντροδεξιά με πηδάλιο την Ηθική και μηχανές την Λογική και το “Μέτρον Άριστον”

Σε μια εποχή που οι λέξεις έχουν χάσει το νόημά τους, που αυτονόητα δεν υπάρχουν, είναι επιβεβλημένη η αντίδραση, σε όσα στερούνται στοιχειώδους λογικής δεχόμενα το ιδεοληπτικό ουτοπικό - απαλλαγμένο από τον δυστοπικό του τελικά κι εν τοις πράγμασι χαρακτήρα- ως μονόδρομο.

Προσφυγική κρίση και μετανάστευση: Προκλήσεις για την Κεντροδεξιά

Για να διασφαλιστεί λοιπόν ότι αυτά τα επικίνδυνα μορφώματα δεν θα αποκτήσουν εξουσία και δε θα υπονομεύσουν τόσο τους δημοκρατικούς θεσμούς των ίδιων των χωρών τους όσο και την Ευρωπαϊκή Ιδέα γενικότερα, είναι απαραίτητο να μειωθεί το πολιτικό κόστος της μετανάστευσης για τα κεντροδεξιά κόμματα. Εάν οι ηγέτες των κεντροδεξιών πολιτικών κομμάτων αγνοήσουν ή απορρίψουν τις ανησυχίες των λαών τους για τη μετανάστευση θα χάσουν έδαφος από επικίνδυνες λαϊκίστικες ακροδεξιές κινήσεις. Τι πρέπει να κάνουν; Η συζήτηση αυτή, που δεν είναι εύκολη και έχει ήδη ξεκινήσει παγκοσμίως, ελπίζουμε ότι θα είναι μια από τις πολλές που θα γίνουν στο νέο μας blog για την Κεντροδεξιά, το EpiDexia.blog.

EpiDexia.blog: Ένα νέο blog για την Κεντροδεξιά

EditorialsEpiDexia.blog: Ένα νέο blog για την Κεντροδεξιά
Βαγγέλης Παπακωνσταντίνου
Βαγγέλης Παπακωνσταντίνουhttps://vpapakonstantinou.com
Ο Βαγγέλης Παπακωνσταντίνου είναι δικηγόρος Αθηνών και καθηγητής της νομικής σχολής του Πανεπιστημίου Βρυξελλών.

Το Επί Δεξιά είναι μια πλατφόρμα ανταλλαγής κεντροδεξιών απόψεων.

Για εμάς, τη συντακτική ομάδα, η κεντροδεξιά σήμερα χαρακτηρίζεται από λογική, ηθική και μεσότητα, περίπου ως εξής:

Λογική, με την έννοια της παράθεσης επιχειρημάτων,

Ηθική, λαμβάνοντας υπόψη ότι ζούμε στην Ελλάδα, 

Μεσότητα, επειδή απεχθανόμαστε τα άκρα.

Λογική, με την έννοια της παράθεσης επιχειρημάτων, Ηθική, λαμβάνοντας υπόψη ότι ζούμε στην Ελλάδα, Μεσότητα, επειδή απεχθανόμαστε τα άκρα.

Κατά τούτα διαφοροποιούμαστε από την αριστερά (επειδή θεωρούμε ότι στερείται λογικής), από την σοσιαλδημοκρατία (επειδή θεωρούμε ότι η λογική της είναι εσφαλμένη), αλλά και από τους φιλελεύθερους, οι οποίοι, αν και ιδεολογικοί μας συγγενείς, θεωρούμε ότι βρίσκονται τόσο μπροστά από την κοινωνία ώστε τελικά να καταλήγουν πολύ μακριά της.

Επίσης, μακριά από εμάς βρίσκονται ανιστορικές ερμηνείες τύπου «το τέλος της ιστορίας» ή «η διάκριση Αριστεράς – Δεξιάς ξεπεράστηκε», που κατά τη γνώμη μας μόνο τις κρυφές επιθυμίες των υποστηρικτών τους εκφράζουν. Ειδικά η σύγκρουση Αριστεράς – Δεξιάς πιστεύουμε ότι είναι τόσο παλιά όσο και ο άνθρωπος (αντιστοιχώντας βασικά στη σύγκρουση μεταξύ συναισθήματος και λογικής).

Από κει και πέρα θεωρούμε ότι η κεντροδεξιά σήμερα έχει προνομιακή σχέση με κάποιες λέξεις όπως τεχνολογία, επιχειρηματικότητα, μετρήσιμοι δείκτες, αξιολόγηση – με τους αριθμούς εν γένει, αν προτιμάτε.

Κάθε όμως πρωτοβουλία πολιτών οφείλει επίσης ν ‘απαντήσει σε δυο ακόμα βασικές ερωτήσεις: Γιατί τώρα; Με ποιο σκοπό;

Το EpiDexia ξεκινά τώρα, επειδή τώρα μπορέσαμε, τώρα βρεθήκαμε.

Ο σκοπός μας όμως δεν είναι αποκλειστικά συγκυριακός: Η πρωτοβουλία μας έχει ν αντιμετωπίσει όχι μόνο ένα (εικαζόμενο ή πραγματικό) έλλειμα κεντροδεξιάς θεωρίας και επεξεργασίας ιδεών αλλά και αυξημένους κινδύνους: Ακραίες πολιτικές κινήσεις τόσο της Αριστεράς όσο και της Δεξιάς φέρνουν τους πολίτες σε απόγνωση και απειλούν τα θεμέλια της δημοκρατίας. Όλοι αυτοί θα μας βρουν απέναντι.

Τελευταίο χαρακτηριστικό μας, ελπίζεται, ότι θα είναι η ηπιότητα: Το blog μας θα προσπαθήσει να αναδείξει ό,τι εμείς θεωρούμε αλήθεια, πλην χωρίς μίσος για τους ψευδομένους. Σε μια εποχή κρίσης και αυτό ακόμα το πρώτο σκαλί (ελπίζουμε ότι) λίγο δεν θα είναι.

Άλλα άρθρα

Αναζητήστε βάσει tag:

Δημοφιλή άρθρα