EpiDexia.blog: Ένα νέο blog για την Κεντροδεξιά

Editorials | 0 comments

Written by Vagelis Papakonstantinou

10/02/2020

Το Επί Δεξιά είναι μια πλατφόρμα ανταλλαγής κεντροδεξιών απόψεων.

Για εμάς, τη συντακτική ομάδα, η κεντροδεξιά σήμερα χαρακτηρίζεται από λογική, ηθική και μεσότητα, περίπου ως εξής:

Λογική, με την έννοια της παράθεσης επιχειρημάτων,

Ηθική, λαμβάνοντας υπόψη ότι ζούμε στην Ελλάδα, 

Μεσότητα, επειδή απεχθανόμαστε τα άκρα.

Λογική, με την έννοια της παράθεσης επιχειρημάτων, Ηθική, λαμβάνοντας υπόψη ότι ζούμε στην Ελλάδα, Μεσότητα, επειδή απεχθανόμαστε τα άκρα.

Κατά τούτα διαφοροποιούμαστε από την αριστερά (επειδή θεωρούμε ότι στερείται λογικής), από την σοσιαλδημοκρατία (επειδή θεωρούμε ότι η λογική της είναι εσφαλμένη), αλλά και από τους φιλελεύθερους, οι οποίοι, αν και ιδεολογικοί μας συγγενείς, θεωρούμε ότι βρίσκονται τόσο μπροστά από την κοινωνία ώστε τελικά να καταλήγουν πολύ μακριά της.

Επίσης, μακριά από εμάς βρίσκονται ανιστορικές ερμηνείες τύπου «το τέλος της ιστορίας» ή «η διάκριση Αριστεράς – Δεξιάς ξεπεράστηκε», που κατά τη γνώμη μας μόνο τις κρυφές επιθυμίες των υποστηρικτών τους εκφράζουν. Ειδικά η σύγκρουση Αριστεράς – Δεξιάς πιστεύουμε ότι είναι τόσο παλιά όσο και ο άνθρωπος (αντιστοιχώντας βασικά στη σύγκρουση μεταξύ συναισθήματος και λογικής).

 

Από κει και πέρα θεωρούμε ότι η κεντροδεξιά σήμερα έχει προνομιακή σχέση με κάποιες λέξεις όπως τεχνολογία, επιχειρηματικότητα, μετρήσιμοι δείκτες, αξιολόγηση – με τους αριθμούς εν γένει, αν προτιμάτε.

 Κάθε όμως πρωτοβουλία πολιτών οφείλει επίσης ν ‘απαντήσει σε δυο ακόμα βασικές ερωτήσεις: Γιατί τώρα; Με ποιο σκοπό;

 Το EpiDexia ξεκινά τώρα, επειδή τώρα μπορέσαμε, τώρα βρεθήκαμε.

 Ο σκοπός μας όμως δεν είναι αποκλειστικά συγκυριακός: Η πρωτοβουλία μας έχει ν αντιμετωπίσει όχι μόνο ένα (εικαζόμενο ή πραγματικό) έλλειμα κεντροδεξιάς θεωρίας και επεξεργασίας ιδεών αλλά και αυξημένους κινδύνους: Ακραίες πολιτικές κινήσεις τόσο της Αριστεράς όσο και της Δεξιάς φέρνουν τους πολίτες σε απόγνωση και απειλούν τα θεμέλια της δημοκρατίας. Όλοι αυτοί θα μας βρουν απέναντι.

 

Τελευταίο χαρακτηριστικό μας, ελπίζεται, ότι θα είναι η ηπιότητα: Το blog μας θα προσπαθήσει να αναδείξει ό,τι εμείς θεωρούμε αλήθεια, πλην χωρίς μίσος για τους ψευδομένους. Σε μια εποχή κρίσης και αυτό ακόμα το πρώτο σκαλί (ελπίζουμε ότι) λίγο δεν θα είναι.

Related Articles

Related

25 κείμενα, 20.000 likes, 1.000 shares: Απολογισμός πρώτου εξαμήνου του EpiDexia.blog

Πριν έξι περίπου μήνες, αρχές του 2020, ξεκινήσαμε το Επί Δεξιά blog μας. Μια παρέα φίλων με κοινό ιδεολογικό παρονομαστή αποφασίσαμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας δημιουργώντας ένα ιστολόγιο για την κεντροδεξιά. Στόχος του από την αρχή ήταν να αποτελέσει μια «πλατφόρμα ανταλλαγής κεντροδεξιών απόψεων», όπου για εμάς, τη συντακτική ομάδα, η κεντροδεξιά σήμερα χαρακτηρίζεται από «λογική, ηθική και μεσότητα». Καθώς επομένως κλείσαμε το πρώτο εξάμηνο λειτουργίας του EpiDexia.blog, και επειδή ο απολογισμός και η διαρκής επαναξιολόγηση αποτελούν βασικά χαρακτηριστικά του κεντροδεξιού τρόπου σκέψης, ορίστε τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου λειτουργίας μας.

read more

Το φάσμα του προβλήματος – Ποιού προβλήματος, όμως;

Τα γεγονότα στον Έβρο κατέδειξαν το πλήρες φάσμα του προβλήματος που τρώει τα σωθικά της ελληνικής κοινωνίας. Ποιό είναι όμως αυτό το πρόβλημα και ποιά πολιτικά γυαλιά το βλέπουν καλύτερα; Στην σημερινή κρίση φοριούνται τρία βασικά πολιτικά γυαλιά, αυτά της ακροδεξιάς, βεβαίως, της αριστεράς, και, ναι, της κεντροδεξιάς. Αναλόγως τα γυαλιά, αντίστοιχο και το πρόβλημα. Αναλόγως την ποιότητα του φακού, αντίστοιχο και το φάσμα του προβλήματος. Ποιού προβλήματος όμως; […] Η κεντροδεξιά, ως άμεσο πρόβλημα αντιλαμβάνεται το μεταναστευτικό, τόσο σε κοινωνικό, εθνικό και γεωπολιτικό επίπεδο, όσο και ευρύτερα σε επίπεδο κοσμοθεωρίας. Δεν εστιάζει στους μετανάστες ως πρόσωπα. Ως πρόσωπα είναι επί της αρχής καλοδεχούμενα. Μέσα από τα γυαλιά της κεντροδεξιάς, η εκθετική ενίσχυση του μεταναστευτικού ρεύματος υπονομεύει καταρχήν τη συνοχή της ελληνικής κοινωνίας. Και η υπονόμευση της κοινωνικής συνοχής αποτελεί σαφώς πρόβλημα.

read more

Προσφυγική κρίση και μετανάστευση: Προκλήσεις για την Κεντροδεξιά

Για να διασφαλιστεί λοιπόν ότι αυτά τα επικίνδυνα μορφώματα δεν θα αποκτήσουν εξουσία και δε θα υπονομεύσουν τόσο τους δημοκρατικούς θεσμούς των ίδιων των χωρών τους όσο και την Ευρωπαϊκή Ιδέα γενικότερα, είναι απαραίτητο να μειωθεί το πολιτικό κόστος της μετανάστευσης για τα κεντροδεξιά κόμματα. Εάν οι ηγέτες των κεντροδεξιών πολιτικών κομμάτων αγνοήσουν ή απορρίψουν τις ανησυχίες των λαών τους για τη μετανάστευση θα χάσουν έδαφος από επικίνδυνες λαϊκίστικες ακροδεξιές κινήσεις. Τι πρέπει να κάνουν; Η συζήτηση αυτή, που δεν είναι εύκολη και έχει ήδη ξεκινήσει παγκοσμίως, ελπίζουμε ότι θα είναι μια από τις πολλές που θα γίνουν στο νέο μας blog για την Κεντροδεξιά, το EpiDexia.blog.

read more
Follow Us

Γράψου στη λίστα φίλων!