Σε μια εποχή που οι λέξεις έχουν χάσει το νόημά τους, που αυτονόητα δεν υπάρχουν, είναι επιβεβλημένη η αντίδραση, σε όσα στερούνται στοιχειώδους λογικής δεχόμενα το ιδεοληπτικό ουτοπικό – απαλλαγμένο από τον δυστοπικό του τελικά κι εν τοις πράγμασι χαρακτήρα- ως μονόδρομο.

Είναι η συγκεκριμένη χρονική περίοδος, που περισσότερο από ποτέ βλέπουμε -και βιώνουμε- τον  εντέλει με κοινή ρίζα αλλά και αποτελέσματα διεθνισμό, τόσο του προλεταριάτου, όσο και αυτού του “άκρατου νεοφιλελευθερισμού”. Και στις δύο περιπτώσεις το θύμα είναι -μεταξύ άλλων- , το υπέρτατο αγαθό κατά την ταπεινή μου άποψη, η ελευθερία.

Το άτομο έχει αναγορευτεί σε… “θρησκεία” στο όνομα ενός “προοδευτισμού” που κανείς δεν τολμά να αντικρούσει! Το άτομο, έχει γίνει το κέντρο του σύμπαντός μας και οτιδήποτε άλλο κατατάσσεται χαμηλότερα τόσο στην αξιολόγησή όσο και στις προτεραιότητές μας. Αυτό γιατί ξεχάσαμε ότι ως μονάδες είμαστε μέρος ενός ευρύτατου συνόλου και οφείλουμε να ενεργούμε με γνώμονα κατά πρώτο λόγο το συμφέρον αυτού του συνόλου. Φυσικά, θεωρώ περιττό να τονίσω ότι η εξέλιξη του ίδιου του ατόμου σε όλες του τις εκφάνσεις είναι εκ των ων ουκ άνευ -και δεν θα περιορίζεται με ανελεύθερες επιλογές από τρίτους- καθώς σε διαφορετική περίπτωση οι δυνατότητές του θα περιορίζονται, συν τω χρόνω, και η προσφορά του στο σύνολο, ως πολίτης με τη Θουκυδίδεια σημασία του όρου, θα τείνει στο μηδέν.

Με αυτά και πολλά ακόμα στο μυαλό δέχθηκα αμέσως να συμμετάσχω στην δημιουργία του ιστοχώρου αυτού για την κεντροδεξιά, ο οποίος εμφορείται από τη Μεσότητα και την Λογική πατώντας απαραιτήτως όμως πάνω στο στέρεο έδαφος της Ηθικής. Ήταν μία πρόσκληση που με έκανε να αρχίσω και πάλι να αισιοδοξώ ότι κάτι αρχίζει και κινείται και ίσως ακόμα έχουμε χρόνο να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα και να βοηθήσουμε ώστε να αποβληθεί εκείνο το ενοχικό σύνδρομο που απέτρεπε πολλούς από το να δηλώσουν κεντροδεξιοί.

Realated Articles

Πρώτο έτος λειτουργίας του Επί Δεξιά: Απολογισμός

Αυτές τις μέρες κλείνουμε ένα έτος λειτουργίας του Επί Δεξιά ιστολογίου μας. Το Επί Δεξιά ξεκίνησε αρχές του 2020 για να καλύψει ένα (εικαζόμενο τότε, όμως τελικά πραγματικό όπως αποδείχτηκε στην πράξη) κενό στην κεντροδεξιά θεωρία και ανάλυση. Μπορεί η χώρα να κυβερνάται, με επιτυχία μέχρι σήμερα, από κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι οι ιδέες και οι πολιτικές της κεντροδεξιάς δεν θα πρέπει να αποτελούν αντικείμενο ανάλυσης και συζήτησης. Αν θέλετε, είναι αυτή ακριβώς η αδράνεια των προηγούμενων δεκαετιών που οδήγησε στην θεωρητική υπεροχή της αριστερής ιδεολογίας στην Ελλάδα μέχρι σήμερα. Πως τα πήγαμε, λοιπόν, κατά το πρώτο έτος λειτουργίας μας; Στο τέλος του πρώτου εξαμήνου κάναμε μια πρώτη αποτίμηση. Η συνέχεια, παρά τα σκαμπανεβάσματα του κορωνοϊού, εξακολούθησε το ίδιο καλή. Συνολικά, κατά τη γνώμη μας τα αποτελέσματά μας ήταν εξαιρετικά:

read more

Η μετριοπαθής Ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά – υπό μορφή Συχνών Ερωτήσεων (FAQ)

Εν μέσω εκλογικών, υγειονομικών και τόσων άλλων κρίσεων νομίζω ότι είναι σκόπιμο να ξεκαθαρίσουμε τα βασικά ώστε ο διάλογος να πάει παραπέρα: Τι σημαίνει Κεντροδεξιά σήμερα; Ποια είναι η ιδεολογία της; Ποια η διαφορά της από άλλες ιδεολογίες της Δεξιάς; Ποια είναι η διαφορά της από την Αριστερά;

Όλα αυτά υπό τη μορφή Συχνών Ερωτήσεων (Frequently Asked Questions) – κάποιες δίνονται εδώ, οι υπόλοιπες στο νέο κείμενό μου στο Επί Δεξιά blog μας!

read more

25 κείμενα, 20.000 likes, 1.000 shares: Απολογισμός πρώτου εξαμήνου του EpiDexia.blog

Πριν έξι περίπου μήνες, αρχές του 2020, ξεκινήσαμε το Επί Δεξιά blog μας. Μια παρέα φίλων με κοινό ιδεολογικό παρονομαστή αποφασίσαμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας δημιουργώντας ένα ιστολόγιο για την κεντροδεξιά. Στόχος του από την αρχή ήταν να αποτελέσει μια «πλατφόρμα ανταλλαγής κεντροδεξιών απόψεων», όπου για εμάς, τη συντακτική ομάδα, η κεντροδεξιά σήμερα χαρακτηρίζεται από «λογική, ηθική και μεσότητα». Καθώς επομένως κλείσαμε το πρώτο εξάμηνο λειτουργίας του EpiDexia.blog, και επειδή ο απολογισμός και η διαρκής επαναξιολόγηση αποτελούν βασικά χαρακτηριστικά του κεντροδεξιού τρόπου σκέψης, ορίστε τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου λειτουργίας μας.

read more

Γράψου στη λίστα φίλων!

Ακολουθήστε μας